top of page

Agile Ortamlarda İş Analistin Rolü -1


Günümüzde yazılım geliştirmenin ve geliştirilen yazılım ürünlerine hizmet vermenin daha etkin yolu hiç şüphesiz çeviklikten ve çevik dünya içerisinde de yazılım sektöründe en yaygın uygulama olanağı bulan Scrum’dan geçmektedir. Scrum gücünü, bağlı olduğu olduğu prensiplerden ve daha da önemlisi takımının her bir üyesinden almaktadır. Profesyonellerden oluşan takımlar ile çevik prensiplerin gerçekleştirilmesi ve Scrum’ın başarıyla uygulanması daha kolay olmaktadır. Çalışmalarda başarıyı elde etmek için Scrum takımları bir spor takımı gibi en iyi sonucu elde etmek için bir araya gelmiş profesyonellerden ve yapılacak çalışmalar için kendi potansiyellerini zorlayan, işbirliğine önem veren yapıdadır. Böyle bir ortamda İş Analisti (BA) çevik ekipler içerisinde kritik bir rol üstlenmektedir.


Bir İş Analisti Scrum Takımının neresinde yer alır?

Bir İş Analistinin Çevik bir ortamda belirli ve sabit bir rolü yoktur. Sorumlulukları dinamiktir ve çalıştıkları ortama ve uğraştıkları duruma göre değişiklik gösterir. Product Owner ünvanı ile de karşımıza çıkabilir sade bir iş analizi görevi ile de geliştiricilerin içerisinde yer alabilir.


İş Analistleri ve Product Ownerlar takımın performansını, etkinliğini, verimliliğini ve başarısını arttırmada bir antrenör gibi kilit roldedirler. Yazılım ürününü ortaya koyma hedefinde olan geliştiricilere doğru beklenti, ihtiyaç ve gereksinimlerin getirilmesi, bunların doğru şekilde önceliklendirilmesi, geliştirme faaliyetleri sırasında ortaya çıkan soruların hızlı bir şekilde cevaplandırılması takımın ahengini ve ritmini korumasını sağlayacaktır. 


İş analistlerinin temel yetkinlikleri arasında mentorluk ve öğretmenlik yetkinlikleri vardır. İş analisti bu yetkinliği ile gereksinimleri getirmenin yanında geliştiricilerin sürekli öğrenmeleri, kendilerini geliştirmeleri ve bunu kurum kültürü haline getirmeleri için takıma hizmet eder.


Diğer bir yönden Türkiye’de daha önemi net anlaşılamasa da yapılan çalışmalara ve yazılıma ait dokümanların (analiz dokümanları, tasarım dokümanları, kod içi dokümantasyon, test belirtim belgelerinin oluşturulması vb.) geliştirilmesi İş Analistinin ve ekibin önemli görevleri arasındadır. İş Analistleri, agile ortamlarda istenilen dokümanların oluşturulması ve sprint planlama aşamasında bu işlerin görev olarak tanımlanması açısından geliştiricilere destek olmalı ve mentorluk yapmalıdır.


İş analistlerinin çevik ekipler içerisindeki görevleri bir yazıya sığmayacak kadar çoktur. Farklı yazılarda bu rolleri ve görevleri anlatmaya devam edeceğim.


Sözün özü şirketler daha kaliteli yazılım ürünleri geliştirmek ve daha başarılı takımlar oluşturmak için iş analistlerinin olması gereken güçlerini ve yetkinliklerini bilerek, iş analistlerin uzmanlığından yararlanmalı, çevik ekiplerinin / Scrum takımlarının potansiyelini ortaya çıkartacak şekilde şirket içerisinde konumlandırmalıdır.


İş Analistliği ve Product Owner’lıkla ilgili her düzey eğitimlerinizi https://www.penaakademi.com/ aracılığıyla alabilir ve profesyonel iş yaşamınızda fark yaratabilirsiniz.

 

 
 
 

Comments


Pena Akademi

HAKKIMIZDA

PENA Akademi olarak vizyonumuz: “Tüm sektörlerin ihtiyaç duyduğu nitelikli eleman ihtiyacı ve bilgi desteğini sağlamak için Mesleki Gelişim, Kişisel Gelişim ve Kurumsal Gelişim alanlarında verdiğimiz  eğitim ve danışmanlık Devamı

 Copyright Pena Akademi

PENA AKADEMİ

İletişim Formunu doldurun arayalım ...!

© 2024  Copyright Tüm Hakları Saklıdır. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz. 

BİZİ TAKİP EDİN

  • Facebook
  • X
  • Gri YouTube Simgesi
  • Gri LinkedIn Simge
Pena Akademi Email
bottom of page