top of page
  • PMP Sınavına başvuru nereden ve ne şekilde yapılmaktadır?
    www.pmi.org sayfasındaki “Certification” bölümünden size uygun programı (PMP, CAPM, vb.) seçerek “Apply” ile kayıt ve başvuru sayfasını açabilirsiniz. Açılan sayfada adım adım ilgili bölümleri doldurarak sınav kaydı yaptırılır. Sınav kaydının onaylanması (eligible) durumunda ödeme gerçekleştirilerek, www.prometric.com adresinden sınav yeri ve tarihi belirlenir
  • PMP Sertifikası almak için ön koşullar nelerdir?
    4 yıllık fakülte mezunları için 4500 saatlik, 2 yıllık fakülte mezunları için 7500 saat proje yöneticiliği ya da proje takım üyeliği deneyimi, PMI metodolojisi doğrultusunda eğitim veren kuruluşlardan en az 35 saat proje yönetimi eğitimi eğitim almış olmak. Bu şartları sağlayanlar http://www.pmi.org/Certification.aspx adresinde başlayarak sınava başvuru yapabilirler. Başvurusu kabul edilenler sınava girmek için gerekli son olarak sınav için sitedeki tabloda belirtilen ödemeleri yapmaları gereklidir. Tecrübe için; “Proje Yöneticisi” ünvanlı çalışmış olmak aranmamakta, projede çalışmış olmak yeterlidir.
  • PMP sınavına girebilmek için gerekli eğitimi nereden alabilirim?
    Proje yönetimi konusunda uzmanlaşmış özel eğitim kuruluşları ile üniversitelerin sürekli eğitim merkezlerinden alınabilir. Firmaların kendi çalışanları için organize ettiği 35 saatlik eğitim şartını yerine getiren eğitimlerde başvuru için yeterlidir. Eğitim, sınava hazırlık açısından önemli olduğu için konusunda uzman bir ekipten bu eğitimin alınması önemlidir. Pena Akademi, toplamda 40 yılı aşkın teorik ve pratik proje yönetimi deneyimine sahip; onlarca projede aktif proje yöneticiliği, program yöneticiliği gerçekleştirmiş konusunda uzman akademisyen ve profesyonellerin oluşturduğu eğitmen kadrosuyla bu eğitimi başarılı bir şekilde vermektedir.
  • Sınava girmek için aldığım eğitim süresi ne kadar geçerlidir?
    35 saatlik alınan Proje Yönetimi Eğitimin geçerlilik süresi için bir sınırlama belirtilmemiştir. Ancak sınava yönelik hazırlığın etkin bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için sınava girilen tarihe göre çok eski olmaması tavsiye edilmektedir.
  • Aldığım eğitimi nasıl belgeleyebilirim?
    Sınava başvurudan sonra denetleme (audit)’ye düşülürse, alınan eğitime ilişkin katılım sertifikasının beyan edilmesi istenir. Bu durumda eğitim alınan yerden alınan belgenin PMI gösterilmesi gerekmektedir. Pena Akademi, eğitim katılımcılarına, eğitimdeki başarılarına göre katılım ve ya başarı sertifikası vermektedir. Bu sertifika, sınav başvurusunda belirtilmesi gereken 35 saatlik eğitim gereksinimi için yeterlidir.
  • Pena Akademi Proje Yönetimi eğitimleri, sınava hazırlık için yeterli midir?"
    Eğitim PMP sınavına giriş için bir ön şarttır. Ancak her sınavda olduğu gibi sınav öncesi bireysel hazırlık da gereklidir. Eğitimin yeterli olması, katılımcının proje yönetimine olan ilgisi ve bilgi düzeyi ile de ilgilidir. Pena Akademi, eğitim ile sınava hazırlamak ile birlikte, eğitimden sonra sınava hazırlığa ilişkin yönlendirmeler ve bilgi desteğiyle mentorluk hizmeti de sağlamaktadır. Pena Akademi’nin eğitimlerinde Proje Yönetim Enstitüsü (PMI)’ne ait Proje Yönetimi Bilgi Birikimi Kılavuzu (PMBOK – Project Management Body of Knowledge) kitabı esas alınmıştır. Eğitim sırasında verilen bilgiler farklı sektörlerdeki uygulamalar ve örnekler ile zenginleştirilerek verilmektedir. Eğitim süresince tüm gerekli eğitim materyali Pena Akademi tarafından sağlanmaktadır.
  • Pena Akademi Proje Yönetimi eğitimleri, katılımcıların kolaylıkla takip edebileceği düzeyde midir?"
    PMP sertifkasyon eğitimi ve sınavı, önemli miktarda kavram ve standardı içermektedir. Ancak katılımcıların eğitimi kolaylıkla anlayıp uygulayabilmesi için gerçek projelerden örneklerler kavramlar açıklanmaktadır. Eğitim içerikleri ve kayıtlar konusunda Pena Akademi ile iletişime geçebilirsiniz.
  • PMP Sınava hazırlık için başka hangi kaynaklardan yararlanabilirim?
    Dünya çapında PMP sınava hazırlık için birçok kaynak yayınlanmaktadır. www.amazon.com adresinden bugüne kadar yayınlanan birçok kitaba satın almak için ulaşılabilir. Sınava hazırlıkta bilinen en ünlü kaynak, bu hazırlık kitaplarından ilkini de yazan Rita Mulcahy’ın kitabıdır. Rita hanım 2010 yılında kanserden ölmüştür ancak ekibi kitabı güncelleyerek yayınlamaya devam etmektedir.
  • PMP Sınav başvuru formunu doldurdum, kabul edilmeyebilir mi?"
    Sınava başvuru formundan sonra başvuru formunun onaylanması gerekir (eligible). Onaylanmaması durumunda sizden beyanınızı doğrulamanıza ilişkin belgeler istenecektir (audit). Bu belgeler formda belirttiğiniz mezuniyet diploma örneği, eğitim sertifikaları ve çalıştığınız yerlerden alacağınız tecrübe bildirimlerdir. Belgeler sunulduktan sonra kaydınız onaylanacaktır. PMI doğrulamaya ilişkin katılımcılardan %10-15’ini seçmektedir.
  • Proje tecrübemi belgelemem gerekir mi?
    Sınav başvuru formunun gönderilmesinden sonra onaylanması (eligible) gerçekleşirse, proje tecrübenin belgelenmesine gerek yoktur. Ancak sınav başvuru formunu gönderdikten sonra doğrulama (audit) istenirse belgelenmesi gereklidir.
  • Proje tecrübesi nasıl belgelenebilir?
    Proje saatleri için belirttiğiniz kuruluşlardaki projelere ilişkin yöneticiler veya sponsorlardan tecrübenize ilişkin yazı almanız gerekmektedir. Bu kişilerin halen o kuruluşta çalışıyor olması gerekmemektedir. Bu kişilere ulaşılamıyorsa, projeyi yaptığınız müşteriden de benzer yazıyı talep edebilirsiniz. Pena Akademi olarak sınav başvurusu öncesi denetlemeye düşecek şekilde bu belgelerin hazırlanmasını önermekteyiz.
  • Sınava giriş için ücret ne zaman ve nereye yapılmaktadır?
    Sınav kayıt formunu doldurup gönderdikten sonra, sınav kaydınız kabul edilirse (eligible) PMI online kayıt sayfasından ödeme gerçekleştirilmektedir.
  • PMP Sınavına başvuru ücreti ne kadardır?
    PMP Sınavı başvuru ücretleri ve PMI üyelik ücreti aşağıdaki tabloda belirtilmiştir. PMP Sınav Başvuru Ücreti Sınav Ücreti Tekrar Sınav Ücreti PMI Üyeleri için $405,00 $275,00 PMI Üyesi Olmayanlar İçin $555,00 $375,00 NormalÖğrenci PMI Kayıt Ücreti $10,00 $10,00 PMI Üyelik Ücreti $119,00 $30,00
  • PMP sınavına girmek için PMI üyesi olmak zorunlu mudur?
    PMP sınavına girmek için PMI üyesi olmak zorunlu değildir.
  • Sınavı için aldığım tarihi değiştirebilir miyim?
    Evet, sınav tarihine 30 gün kalana kadar ücretsiz, son 30 gün ile son 2 gün arasında 70 $ karşılığında değiştirebilirsiniz.
  • Sınav sadece İngilizce mi yapılmaktadır?
    Hayır, sınava kayıt esnasında dil desteği tercihi sorulacaktır. Türkçe dil desteğini ücretsiz seçerek, sınav esnasında ekranda Türkçe ve İngilizce birlikte görebilirsiniz. Pena Akademi olarak, sınava hazırlık kaynakları genelde İngilizce olduğundan orijinal kavramları da bilmenizi önermekteyiz.
  • Global REP (Registered Education Provider) ne demektir?
    Bu PMI’ın dünya çapında eğitim kuruluşlarına belirli dönemlerle verdiği bir unvandır. Sınavlara katılmak için REP ünvanlı kuruşlardan eğitim almak zorunlu değildir. Eğitim alınacak kuruluşun eğitimci tecrübe ve eğitim becerisi sınav başarısı için önemlidir. Pena Akademi, REP için gerekli şartları sağlamakta olup yetkin bir eğitmen kadrosuna sahiptir.
  • PMP Sınavına katılmak için REP ünvanlı kuruluştan eğitim almak şart mıdır?
    Sınavlara katılmak için REP ünvanlı kuruşlardan eğitim almak zorunlu değildir. Eğitim alınacak kuruluşun eğitimci tecrübesi ve eğitim becerisi sınav başarısı için önemlidir. Birçok REP ünvanlı kuruluştan eğitim alıp PMP sınavında başarısız olanlar vardır.
  • PMP sınavında sorular,verilen yanıtlara göre değişir mi (adaptive)?"
    Hayır, sorular sınavın başında ortak soru havuzundan belirlenir. Sınav süresince seviyenize göre değişim göstermez. Doğru yaptıkça zorlaşmaz, yanlış yaptıkça da kolaylaşmaz.
  • Sınavı geçemezsek tekrar girebilir miyiz?
    Sınava ilk girdiğiniz andan itibaren başarısız olunması durumunda bir sene içerisinde en fazla 2 defa daha sınava girebilirsiniz. Toplamda 3 sefer girilen sınavda eğer üçünde de başarısız olunursa, bir sene beklendikten sonra tekrar sınava girilebilir.
  • Sınava tekrar girersek ayrıca ücret ödemek gerekir mi?
    Evet, sınava tekrar girişte ücret (üyeler için 275 $, üye olmayanlar için 375 $) ödenmesi gerekmektedir.
  • Sınavını kazandıktan sonra aldığım PMP sertifikası ömür boyu geçerli midir?
    PMP® sertifikaları 3 yıl geçerlidir. 3 yıl sonra yenileme işlemlerini yaparak ya da yeniden sınav sürecine girerek sertifika 3 yıl daha uzatılabilir.
  • Sertifika nasıl yenilenebilir ?
    3 yıl içinde 60 gelişim puanı (PDU – Professional Development Unit) toplanmalıdır. Gelişim puanları Proje Yönetimi konusunda seminer, panel, kongre, kurs, çalıştaylara katılarak ya da bunlarda sunum gerçekleştirerek; bu alanda makale vb. yayınlayarak kazanılabilir. Pena Akademi sınavı başarıyla geçen PMP adaylarımız için PDU toplamada kolaylık sağlayacak bir etkinlikler düzenlemekte,PMP olanların bilgilerini canlı tutacakları ve PDU kazanacakları ortam hazırlamaktadır.
  • Neden İş Analizi Eğitimi Almalıyım? İş Analizi Eğitimi ile ne kazanırım?
    Günümüz iş dünyasında iş analistliği mesleği gittikçe önemi arttırmaktadır. İyi eğitilmiş ve tecrübesini arttırmış bir iş analisti, gerek projelerde gerekse de kurumsal süreçlerin tanımlanması ve iyileştirilmesi çalışmalarında görev alabilmekte ve çalıştıkları kurumlar için kazanılmış bir değer olarak ortaya çıkmaktadırlar. Bu kapsamda kendisini geliştirmek ve tecrübesini arttırmak isteyen iş analistleri, Fonksiyon 360 bünyesinde tanımlı eğitimler ile uluslararası alanda kabul görmüş en iyi iş analizi uygulamaları, teknikleri ve metodolojilerini içeren IIBA İş Analizi metodolojisini öğrenecekler hem de yetkin ve deneyimli eğitmenler sayesinde tecrübelerini arttıracaklardır. Ayrıca aldıkları eğitimler IIBA sertifikalarında gerekli olan profesyonel gelişim eğitimlerini de sağlamış olacaklardır. Böylece kariyer gelişimleri için gerekli olan uluslararası sertifikaları alabileceklerdir.
  • IIBA Sertifikasyon Koşulları Nelerdir?
    IIBA Ekim 2016’dan itibaren yeni sertifikasyon sistemine geçmiştir. Bu yeni yapı aşağıdaki şekildedir: Level 1: ECBA (Entry Certificate in Business Analysis) : Bu sertifika İş Analizi mesleğine yeni girenler ve temel seviyede iş analizi bilgisine sahip olunduğunu göstermeyi amaçlayanlar için düzenlenmiştir. Hedef kitlesi : İş Analizi akademik programlarında öğrenci olanlar, Yeni mezunlar, Kariyerlerinde İş Analizine yeni geçiş yapmak isteyenler ve İş Analistli olmayıp onları yönetmesi gereken birim sorumlularıdır. Bu sertifikaya sahi olunması için gerek şartlar ise: Herhangi bir İş Analizi tecrübesi gerekmez Son 4 yıl içerisinde 21 saatlik profesyonel gelişim eğitimi ECBA™ Code of Conduct. imzalaması Level 2: CCBA (Certification of Capability in Business Analysis): İş analizinde belli bir çalışma deneyimi olanlar için 2011 yılında tanımlanmış olan bu sertifika yapısı yeni sistem içerisinde de devam ediyor. Bu sertifikaya sahip olanlar yeni sistem içerisinde bu seviyeden sertifikasını sürdürecek. Bu sertifikaya sahip olmak için gerek şartlar: Son 7 yılda minumum 3.750 saat iş tecrübesi Bu tecrübe BABOK Versiyon 3 ‘de tanımlı 6 bilgi alanın 2’inin her birinde minumum 900 saat iş tecrübesi veya BABOK Versiyon 3 ‘de tanımlı 6 bilgi alanın 4’ünün her birinde minumum 500 saat iş tecrübesi olmalıdır. Son 4 yıl içerisinde en az 21 saatli profesyonel gelişim eğitimi almış olmalıdır.. 2 adet referans mektubu (Kariyer yöneticisinden, müşteri veya CBAP sertifikalı kişilerden) CCBA® Code of Conduct imzalaması Level 3: CBAP (Certified Business Analysis Professional): İş analizi mesleğini profesyonel olarak yapanlardan için 2006 yılından beri tanımlı olan bir sertifikadır. Yeni sertifika sistemi içerisinde üçüncü basamakta yer almaktadır. Mevcut CBAP sertifikasına sahip olanlar Level 3 seviyesinden İş Analizi yolculuğuna devam edeceklerdir. Bu sertifikaya sahip olmak için gerek şartlar: Son 10 yılda minumum 7.500 saat iş tecrübesi Bu tecrübe BABOK Versiyon 3 ‘de tanımlı 6 bilgi alanın 4’ünün her birinde minumum 900 saat iş tecrübesi olmalıdır. Son 4 yıl içerisinde en az 35 saatli profesyonel gelişim eğitimi almış olmalıdır.. 2 adet referans mektubu (Kariyer yöneticisinden, müşteri veya CBAP sertifikalı kişilerden) CBAP® Code of Conduct imzalaması Level 4: CBATL (Certified Business Analysis Thought Leader): Yeni sistemle hayatımıza giren bu sertifika iş analizinde 10 yıl ve üzerinde tecrübesi olan ve çalışma alanında Düşünce Lideri olarak tanımlanabilecek olan kişiler için oluşturulmuştur. İş saati tecrübesi bu sertifika için 15.000 saat olarak belirlenmiştir. Bu sertifika sahiplerinden İş Analizi profesyoneli olarak bu alanın pratiklerinin arttırılıp paylaşılması, bu alanda geniş bir topluluğun oluşması ve buna katkı sağlaması gibi görevler beklemektedir. İş analizinde ileri seviye uzmanlığı gösteren bu seviye sertifika şartları ve görevleri üzerinde detay çalışmalar sürdürülmektedir.
  • Gerek koşul olan tecrübe saatlerini nasıl beyan etmekteyiz?
    Sınav Başvuruları IIBA’e kendi sitesi üzerinden yapılmaktadır. Başvuru yapılırken istenilen iş analizi tecrübe bilgileri detaylı olarak girilir. Eş zamanlı olarak yapılan görevlerin sadece biri saat hesabına alınır. Yapılan işler IIBA’in oluşturmuş olduğu görev listelerinden seçilerek belirtilir. Bu liste içerisinde sadece iş analizi görevleri değil tüm proje yönetimine ait görevler bulunmaktadır. Bu görevlerin seçilmesi durumunda bu görevler saat hesabına katılmazlar. Başvuru sonrası PMI PMP sınavında olduğu şeklinde denetime düşülebilir. Bu durumda beyan edilen işler çalışılan kurumlardan, bu işleri yaptığınıza dair ıslak imzalı belgeler alarak posta ile göndermeniz istenir.
  • Alınan Eğitim sonrası ne zamana kadar sınava girebilirim ?
    Sertifika koşullarında belirtildiği üzere 4 yıl içerisinde sınava girilmelidir.
  • Bu eğitimler sadece Endorsed Education Provider’dan mı alınmalıdır ?
    Sertifika koşullarında kesinlikle böyle bir zorunluluk yoktur. Bu eğitimler IIBA müfredatına uygun herhangi bir kurumdan alınabilir. Üniversitelerde bu müfredata uygun ders açılmışsa ve bu ispatlanabilirse o dersler dahi ön şart için yeterlidir.
  • Alınan sertifikalar ne şekilde yenilenir ?
    PMP sertifiasyonuna benzer bir yapı IIBA tarafından tanımlanmıştır. Sertifikalı iş analistlerinin 3 yılda bir 60 CDU toplamaları gerekmektedir.
  • CDU için hangi aktiviteler geçerlidir ?
    IIBA’in chapter event’lerine katılım Kurs, seminer, konferans vb katılım. (Dinleyici ya da konuşmacı olarak olabilir) Makale yayınlama Kitap yayınlama ya da katkıda bulunma Eğitim verme, eğitim içeriği hazırlama
  • Bu eğitimi neden PENA AKADEMİ'den almalıyım ?
    Pena Akademi olarak farklı sektörlerde yetişmiş tecrübeli Level 3 CBAP sertifikasına sahip eğitmenler ile BABOK Versiyon 3 üzerinden uygulamalı olarak verilen eğitimler ile bu alanda hedeflerinizi yakalamanızı amaçlamaktayız. Eğitimlerde gerçekleştireceğimiz uygulamalar ile öğrendikleriniz pekiştirilmesi hedeflenmektedir. Eğitimlerde sınava yönelik sorular müzakereli şekilde çözülmekte sınava hazırlık yapılmaktadır. Tüm kadromuz ile daima size yardımcı olacak şekilde yanınızda olmaya devam etmekteyiz.
bottom of page